Før i tiden kaldte man det gammelmandssukkersyge, men det er i dag gået hen og blevet en livsstils-sygdom, da man fandt ud af at også yngre mennesker kunne få det. Når yngre mennesker får type 2 diabetes er det oftest overvægt der er årsagen grundet inaktivitet og dårlige kostvaner.
Denne type diabetes er ikke insulin krævende, da kroppen i forvejen danner den normale insulinmængde, som på længere sigt gør kroppen insulinresistent. Dette gør samtidig at cellerne ikke kan optage tilstrækkelig glukose fra blodet, derfor skal kroppen af med det på anden vis. Nyrerne optager sukkeret, og det kommer derfor i urinen, det er med til at sukkersyge bliver kaldt diabetes mellitus, da mellitus betyder sød. Kroppens fedt- og kulhydratsstofskifte kommer ud af balance, og derved bliver nyrerne overbelastet.
Nogle af de mest kendte følgesygdomme er blodpropper, nyrer- og øjenskader, sår på benene og døde tær (man mister blodtilførsel til benene).
Man bør måle sit blodsukker regelmæssigt, når man har type 2 diabetes, helst 2-3 gange ugentligt. Ved en normal person ligger blodsukkeret på 4-7 mmol/l før måltiderne, mindre end 10 mmol/l efter måltidet (cirka 1½ time) og omkring 6-8 mmol/l ved sengetid. Hvis blodsukkeret ligger over 10 mmol/l 2 timer efter et måltid, har man muligvis sukkersyge.
Udover diæt kan man på en reducering af mavesækken, som kaldes en gastrisk bypass, hvor mavesækken formindskes og skæres efter 12fingertarmen. Så påsætter man den nye lille mave på tyndtarmen. Den resterende del påsættes en meter længere nede på tyndtarmen da, den bliver liggende inde i kroppen og skal derfor af med mavesyrer og dvs.
Ved at man får en Gastrisk bypass, bliver maden kemisk delt særlig meget i mavesækken da den er blevet mindre, men det gør den i tyndtarmen. Så sker der en reaktion i tyndtarmen at den skal danne GLP1 så sender den et signal til bugspytkirtlen om at den skal danne Insulin - Denne reaktion gør at mange med sukkesyge vågner op dagen efter denne operation, næsten uden sukkersyge.
Kilder:
http://www.netdoktor.dk/sunderaad/fakta/diabetesblodsukker.htm
Camille, Thomas, Ronni og Charlotte
Ingen kommentarer:
Send en kommentar