søndag den 15. januar 2012

Gestationel diabetis - Graviditets sukkersyge

Årsag
Graviditets sukkersyge ( gestationel diabetes) er en reaktion som opstår når den gravide kvinde ikke kan udligne den øget belastning af sukkerstofskiftet som er en konsekvens af hormonændringer. Det er i moderkagen disse hormon ændringer sker og behovet for insulin er stigende og ikke alle kvinder kan øge produktionen af insulin som bugspytkirtlen udskiller. Det vil sige at hun bliver insulinresistens. Efter fødslen forsvinder sukkersygen igen men halvdelen af kvinderne har øget risiko for at udvikle diabetes type 2 indenfor de efterfølgende 10 år. Kviden skal helst fortsætte med den sunde livsstil. Det er ikke vægten der afgøre om hun får diabetes, men kosten.

Symtomer
Symtomerne er de samme som Type 2 diabetes: Tørst, øget vandladning, træthed, vægttab. Andre følgevirkninger for kvinden kan være for højt blodtryk, svangersskabsforgiftning og for tidlig fødsel. Der er også øget risiko for meget kompliserede fødsler og kejsersnit pga. barnets størrelse.
Sygdommen i tal
Omtrent 1800 gravide kvinder får graviditetssukkersyge og det svarrer til ca. 2% og eksperterne mener at tallet er stigende. Det er med andre ord hver 5 kinde der udvikler graviditetssukkersyge. Nogle gange har den gravide ingen symtomer eller på grund af at graviditeten har så mange kropslige forandringer, lægger den gravide ikke mærke til symtomerne.

Risikogruppen
- Overvægtige (BMI over 27)
- Kvinder over 37 år
- Hvis der er sukkersyge i familien
- Hvis den gravide tidligere har født et barn over 4500g
- Hvis den gravide tidligere har haft graviditetssukkersyge
- Hvis den gravide tidligere har født et dødsfødt barn
- Hvis den gravide har et højt sukkerindhold i urinen
Vigtigt er at den gravide ikke tager for meget på under graviditeten.

Glucosebelastningstest
Hvis der er en formodning om sukkersyge bliver der fortaget en glukosebelastningstest. Der skal den gravide drikke en sukkeropløsning for at se om den gravide kan omsætte glukosen i kroppen. Testen tager omtrent 2 timer. I graviditeten bliver man testet 2 gange. 1 gang i uge 14 - 20 og igen i uge 27 - 30.
Behandling
Behandlingen er en sund livsstil med 3 hovedmåltider og 3 mellemmåltider. Man skal spise fuldkornsprodukter i stedet for hvidt brød. Man skal spise mange grøntsager og 2-3 stk. frugt om dagen. Man skal holde sig til fedtfattige mælkeprodukter. Magert kød og fisk er at fortrække. Man skal undgå slik og kager. Og sidst men ikke mindst skal man dyrke motion. I en del tilfælde er det nødvendig med insulinbehandling.

Konsekvenser for barnet
Det er ikke uden risiko for barnet hvis moderen har sukkersyge. De hyppigste problemer er et stort barn, barnet har lavt blodsukker og gulsot. Andre meget alvorlige konsekvenser kan være at barnet dør under fødslen eller lige efter. Der har også været misdannelser hos barnet men det er heldigvis sjældent. Hver 5 barn får diabetes type 2 i en tidlig alder. Kvinden skal holde blodsukkeret stabilt for des højere tallet er des større risiko har barnet for at udvikle diabetes. Barnet har også risiko for at blive et overvægtigt barn.

Denne kvinde vidste ikke at hun havde for højt blodsukker før hun blev gravid og hendes baby døde 3 dage efter fødslen. Dødsfaldet er grundet hjertefejl og nyresvigt pga for højt blodsukker under moderens graviditet. Barnet tissede ikke en eneste gang i de 3 dage han levede for hans nyre virkede ikke. Barnet blev forløst i uge 36 og vejede 4200 g. En normal vægt for et nyfødt barn i uge 40 ligge imellem 3100g og 3800g.


Kilder
Sundhed.dk
Baby.dk
Diabetes.dk

Lavet af Elsebeth

Ingen kommentarer: