onsdag den 14. december 2011

Bio C - 13/12-11

Energigivende stoffer: Kulhydrater, fedtstoffer, proteiner (alkohol)

Fedtstoffer: Mættede, umættede – Monoumættede og polyumættede. 1 g fedt= 38 KJ

Mættede: I leveren ombygges de til LDL – kolesterol. Max 10%

Manoumættede: HDL


Polyumættede: 5-10%kolesterol. 10-15%


Max 30%

Energiindtag:









Generelt om fedstoffer

Fedtstoffer er bestanddele i fødevarer. Nogle fødevarer, som f.eks. grøntsager og frugter, indeholder ingen eller meget få fedstoffer, hvorimod andre typer fødevarer jar et højt indhold af fedtstoffer. Eksempler herpå kan være nødder, olier, smør og kød.

Navnet fedtstoffer får det muligvis til at lyde som noget, man ikke bør spise. Men fedtstoffer er faktisk en vigtig del af en sund kost.

Især småbørn har behov for væse

ntligt større mængder fedtstof (end voksne) i deres kost for at udvikle deres hjerne og nervesystem korrekt. Det er bl.a. derfor at spædbørn og småbørn skal drikke mælk.

I denne artikel finder du information om fedtstoffernes rolle i kosten samt råd og vejledning om, hvordan du afbalancer kosten korrekt.

Fakta om fedtstoffer

  • Fedtstoffer transporterer de fedtopløselige vitaminer A, D, E og K omkring i kroppen

  • Fedtstoffer kan ofte forbedre smagen og selve smagsoplevelsen af fødevarer

  • Fedtstofferne forsyner kroppen med essentielle næringsstoffer som f.eks. de fedtopløselige vitaminer og de essentielle fedtsyrer

  • Essentielle fedtsyrer kan kun indtages via kosten eller via kosttilskud, og menes at have en gavnlig effekt på menneskets helbred og immunforsvar

  • Fedtstoffer spiller en afgørende rolle i forbindelse med membraners struktur

  • Fedtstoffer oplagres i fedtvævet som en langvarig energi reserve. Overskydende fedt kan også ophobe sig omkring kroppens organer – især i organerne i bughulen (abdomen)

Fedt er en koncentreret energikilde. 1 gram fedt forsyner 9 kalorier – mere end dobbelt så meget som 1 gram protein eller kulhydrat.

Dette betyder, at det er væsentligt nemmere at indtage for mange kalorier, når man spiser fed mad eller fede madvarer. Mennesker der forsøger at få deres vægt under kontrol, bør derfor undgå fede fødevarer og fedtholdige måltider. Alle mennesker har behov for fedtstoffer i deres kost, men nøglen til et godt helbred og en sund vægt er små mængder essentielle fedtsyrer.

Proteiner:

- Proteiner er opbygget af aminosyrer (byggesten i proteinerne)

- Et protein kan bestå af flere tusinde aminosyrer.

- Der findes 20 forskellige slags aminosyrer

- Se eksempler side 28 grundbog (nederst på figuren)

Kemisk opbygning af aminosyrer

Amin: N- H – H

Syregruppen: COOH

R: Radikal = den variable del.

Fordøjelsessytem:


:










Lavet af Michael Carlsen.

Ingen kommentarer: