Biologi tirsdag d.15/11-2011
Dagsorden:
- Intro til virtuel undervisning
1) BMI
2) Energi balance
3) Madens indhold + anvendelse
BMI
Vægt/(højde * højde) = ( kg / (meter*meter) )
< 18,5 = Undervægtig
18,5 - 25 = Normalvægtig
25 - 30 = Overvægtig
> 30 = Fed, svær overvægtig
BMI kan især bruges når man kigger på en hel befolkningsgruppe og i forhold til sundhed. Og når man sammenholder det med andre forhold - vi kender f.eks.
- - Den generelle sundhedstilstand
- - Salg af forskellige fødevarer
Årsager til stigende BMI i DK
- - Kost
- - Computer, spil, TV à stillesiddende leje til børn (og voksne)
- - Transportmidler
- - Stillesiddende arbejde
- - Motion i skolerne
I dag er det blevet til en personlig indsats at bevæge sig nok, før i tiden kom det helt af sig selv.
Energibalance:
Energigivende stoffer i maden
1g kJ
- Kulhydrater 17
- Proteiner 17
- Fedtstoffer 38
- Alkohol 30
Ideal Energifordelingen i forhold til en dag/uge/livet.
- - Kulhydrater ca. 55 %
- - Protein ca. 15 %
- - Fedtstoffer Max 30 %
- - Alkohol 0 %
Når vi spiser skal kroppen bruge maden overordnet til 2 ting, energi og byggemateriale.
- - Energi à Respiration, kroppen skaffer energi ved at forbrænde sukker C6H12O6 + O2 CO2+ H2O + ATP.
- - Byggematerialer bruger vi til; Vækst(særligt for børn), vedligeholdelse og formering.
Energiindtag afhænger af:
- - Ens køn (Mand ca.11.500kJ/døgn) (Kvinde ca.9000kJ/døgn)
- - Ens alder (vores energiforbrug falder)
- - Ens Aktivitet
- - Ens størrelse (Jo større man er jo mere skal man spise) (Jo mindre man er, jo mindre skal man spise)
1 kommentar:
Det er super fint, Sofie.
Det er nogen øvelse at skrive indlæg, da tegnene til tider opfører sig underligt :) Derfor skal I være opmærksommme på, at der mangler en pil i repsirationsligningen. Pilen skal ind mellem ilt (02) og kuldioxid (CO2). På samme snyder denne kommentar, da jeg ikke kan lave sænket skrift til 2 i ilt og kuldioxid..!
En anden kommentar: Det er godt at fokusere på, at BMI kan være misvisende for den enkelte person, da muskler vejer mere end fedt og man derfor vil få et højt BMI uden at være overvægting, hvis man dyrker meget træning. Man kan således sammenholde BMI med fedtprocenten, og opdage at personer med et normalt BMI alligevel er for tykke, da fedtprocenten er for høj. Fedtprocenten for mænd bør ligger omkring 10-18%, mens kvinders bør ligger mellem 18-25%.
Send en kommentar