tirsdag den 24. april 2012

Bruttoprimærproduktion, nettoprimærproduktion og respiration


Bruttoprimærproduktion, nettoprimærproduktion og respiration



Fotosyntesen foregår i plantens grønkorn. For at danne bruttoprimærproduktion(det sukker der dannes ved fotosyntese) skal planten bruge solenergi, kuldioxid og vand. Planten danner en organisk energi af et uorganiske stof(kuldioxid) og derved dannes C6H12O6 som er lig med glukose(energi). Planten skal bruge glukosen til 2 ting.

 Den ene er respiration. Planten bruger glukosen C6H12O6 + O2 ilt som så bliver til CO2+H2O +E(=ATP).
Den anden måde planten bruger glukose til en vækst. Glukosen + nærringsstoffer som den optager via jorden, det er den nettoprimærproduktionen. NPP (=væksten) bruges til at danne de nye plantematerialer såsom DNA, cellemembraner, proteiner, fedtsyre osv. Den lagre også stivelsen fra glukosen. Da planten er det første led i fødekæden kaldes de for primærprocucenter.
Dilber og Elsebeth

mandag den 23. april 2012

Stofkredsløb i et økosystem

Fotosyntese og respiration hos planter (primærproducenter)

Fotosyntese og respiration hos planter sker når planten optager CO2 gennem luften i forbindelse med at den får lys (solenergi) og vand (H2O) fra jorden. Når dette sker, danner planten C6H12O6 (Glukose) Glukosen bruger planten til enten vækst eller respiration. Ved respiration om natten (altså uden sollys) optager planten ikke CO2 men udskiller stadig. Ved respiration om dagen optager planten CO2 og udskiller O2. Ved respiration udskiller planten hele tiden CO2, men det er kun om natten man kan måle det, da planten om dagen optager langt mere, end den udskiller.

Stofkredsløb i et økosystem (en skov)

Der sker en fotosyntese med sol energi, CO2 og H2O, ude af dette kommer der O2 + C6H12O6 og ved hjælp af denne lave træet vækst og respiration. (Gamle) blade falder af og bliver til DOM/forrådnelse, som træet selv og jorden optager som næringsstoffer f. eks. NO3 – PO43-.
Vandet fordamper og bliver til nedbør/H2O, som sener falder som regn. Noget af nedbøren går igennem jorden og ender i søer eller åer, hvorfra det fordamper og bliver til regn igen.

Kulstofkredsløbet

Billedet forestiller som titlen siger kulstofkredsløbet. Hvis man starter med at kigge på CO2'en, så kan man se, at noget at den går over til opløsning i havet, som har en kemisk ligevægt mellem luft og vand, og fotosyntesen med planter på jorden.

Ser man på planten laver den fotosyntese med også respiration, og derved ryger der igen CO2 op i luften.

Havets planter suger CO2 til sig, og laver fotosyntese og respiration, og når fiskene spiser planterne får de også en masse CO2 i sig. Anette siger at der er MEGET CO2 i havet, og at denne store mængde CO2 på land og i vand i alt bevirker problemer med drivhusgasser i et stort lag omkring jorden ude i atmosfæren.

Når planter og fisk og andre dyr går til bliver det til D.O.M. som efter mange millioner år og under stort pres omdannes til olie, kul og gasser, som vi gen bruger til forbrænding og skovrydning. Vi lægger brænde i ovnen og denne udskiller derved CO2, som så igen (som ses via pilen) ender ud oppe i luften igen.